Čokoláda může zachránit život

20. října 2011 v 17:17 | Pižlík |  Věda, dobrodružství, výlety

Dobré zprávy pro milovníky čokolád. Zatím ovšem jen pro ženy. Jedna nová studie ukázala klesající riziko mozkové mrtvice u žen, které jedí čokoládu.



Již dříve ukazovala četná vyšetření, že konzumace čokolády snižuje krevní tlak. Nyní ale vědci z Institut Karolinska (Stockholm) předložili výsledky, které jasně upozorňují na souvislost pojídání čokolády a mozkovou mrtvicí.

Už v r. 1997 se vědci dotazovali zhruba 33 0000 Švédek ve věku 49 až 83 let na jejich stravovací návyky. Ženy měly stanovit, jak často rok předtím průměrně pojídaly čokoládu a ještě 95 dalších jiných potravin. V navazujících deseti letech zaznamenali vědečtí pracovníci mezi dotazovanými ženami na 1600 mozkových příhod. Poté, co byly analyzovány všechny rizikové faktory, zjistili, že ženy, které snědli 0 až 8 gramů čokolády týdně, patřily mezi ty, které nejvíce zasáhla mozková příhoda. Ženy, které průměrně jedli 66 gramů čokolády týdně, byly postiženy hmohem méně.

Pro výzkum vědci nerozlišovali rozdíl mezi bílou a tmavou čokoládou. V devadesátých letech byla podle průzkumu konzumována z 90 % především mléčná čokoláda. Kdyby bylo potvrzeno rozlišení mezi světlou a tmavou čokoládou, byla by spojitost ještě zřetelnější, poněvadž kakao obsahuje ochranné látky. Vědci chtějí nyní vypátrat, zda jejich poznatky platí také pro muže. Předpokládají podobné výsledky.

Přeloženo z Deutsche Welle


Všichni moji známí jakoby se tímto pravidlem řídili, pojídají čokoládu ostošest.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama