Poštolky

22. dubna 2011 v 17:23 | Pižlík |  Příroda
Poštolka obecná (Falco tinnunculus) je naším nejrozšířenějším, ale také nejmenším sokolovitým dravcem. Je velká asi jako holub, rozpětí křídel se pohybuje v rozmezí mezi 70-80 cm. Sameček má světle šedou hlavu a ocas, červenavě hnědý hřbet a žlutohnědou hruď s kapkovitě černými skvrnkami. Samičky a mláďata mají hřbet rezavě hnědý s příčnými černými skvrnkami. Poštolka se snadno pozná podle třepotavého letu, kdy se udržuje ve vzduchu na jednom místě a vyhlíží kořist. Po zahlédnutí útočí střemhlavým letem dolů. Poštolky se v posledních desetiletích velice dobře naučily žít v blízkosti člověka přímo ve městech. Nejčastěji hnízdí v otevřené krajině s alejemi nebo skupinami stromů, na okrajích lesa nebo v městech ve výklencích budov, římsách a také balkonech. Loví především hraboše a myši, v menší míře malé ptáky, ještěrky a brouky. Někdy také vybírají holubům hnízka. Podle sčítání ptáků byl stav populace v České republice odhadnut na 9000-13000 párů.

V ŽST Ústí nad Labem hl. n. na stavědle 5 mají připevněnou na budově specielně vyrobenou budku, kde pravidelně již několik let hnízdí poštolky a vyvádějí mláďata.
Dnes vyfocená samička, sedící na budce.

Sedící sameček dnes na bidýlku
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama